Merkez ilçenin güney batısında 1.380 m rakımlı alan ve çevresini kapsayan Gölcük Tabiat Parkı, yeni yetiştirilmiş ağaçlarla kaplı olup, bir krater gölü olan Gölcük Gölü’nü içinde bulundurmaktadır. Şehir merkezine 12 km uzaklıkta olup, 5.925 ha (83.0 ha göl yüzeyi) bir alanı kapsamaktadır.  Asfalt yolla ulaşım imkânı bulunur. Gölün etrafı 150-300 m’yi bulan volkanik küllü tepelerle çevrilidir. Daireyi andıran gölün çapı 1.500 m derinliği yer yer 32 m’yi bulur. Göl kıyısında piknik için tüm alt yapı tesisleri mevcuttur. Bir restaurant binası ve bir de kır gazinosu bulunmaktadır. 05.07.1991 tarihinde, Gölcük Gölü ve çevresi Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. 23.11.1994 tarihinde revizyon çalışması yapılmış olup; (aynı sınır 19.11.2008 de Bakanlar Kurulu Kararı ile tekrar ilan edilmiştir.)
 
Nemrut kalderası ile birlikte ülkemizin iki kalderasından (patlama krateri) biridir. Batı Anadolunun tek kalderasıdır. Bu nedenle korunması gereken bir yerdir.
 
Gölcük Tabiat Parkı’nda kızılçam, karaçam, meşe, sedir, akasya, akçakesme ve diğer maki türü bitkiler ile tavşan, tilki, sincap, kaplumbağa, yılan ve çeşitli kuş türleri bulunmaktadır. 
 
TESİSLER :
2 Adet kırgazinosu, 4 Adet Wc., Çeşmeler, 1 Adet bekçi evi, Giriş kontrol, çocuk oyun alanı bulunmaktadır.
 
FAUNA:
Memeliler: Yaban domuzu, tavşan, tilki, ağaç sincabı, porsuk.
Kuşlar: Keklik, karga, çulluk, şahin, su kuşları; yeşilbaş, sakarmeke ile birlikte tespiti tam olarak yapılmamış çok sayıda diğer hayvanlar.
 
FLORA:
Doğal bitki örtüsü akçakesme, tespih çalısı, laden, katırtırnağı ve geven gibi çok yıllık bitkilerle çeşitli otsu bitkiler iken, gölün 1950 li yılların sonuna doğru Isparta İlinin içme suyunu temin maksadı ile kullanılmaya başlanmış ve erozyonu önleme maksatlı olarak önce DSİ tarafından, sonra da Orman Bakanlığı tarafından yapılan ağaçlandırma sebebiyle karaçam, sarıçam, sedir ve yalancı akasya plantasyonları ile bu türler sahaya getirilmiştir. Dumlupınar Üniversitesince yapılan bir çalışmaya göre sahada; 47 familya ve 136 cinse bağlı toplam 227 tür tespit edilmiş ve bunların 64 türü endemiktir.
 
JEOLOJİK YAPI:
Yöre yakın bir jeolojik zamanda çok önemli bir volkanizmanın merkezi olmuştur. Derin faylar boyunca çıkan lavlar büyük volkan konileri oluşturmuştur. Bunlardan en önemlisi olan Gölcük Volkan Konisi, patlama ile parçalanmış ve merkezin çökmesi ile bir kaldera içinde küçük volkan konileri oluşmuştur.
 
DOĞAL, KÜLTÜREL VE ARKEOLOJİK DEĞERLER:
Volkanizma merkezi olması ve buna bağlı olarak meydana gelen arazi şekillerinin ortasında bulunan göl, ağaçlandırma çalışmaları neticesinde meydana gelen orman örtüsü eşsiz bir peyzaj meydana getirmektedir. Tabiat parkının batı ve Isparta’ya bakan yüzünde bulunan, İslam inancına göre Evliya yattığına inanılan sidre türbesi önemli kültürel değerlerindendir.
 
ULAŞIM:
Isparta İl merkezine 12 Km. Burdur İl merkezine 25 Km. dir.
 
MEVCUT KULLANIM:
Geceleme tesislerinin olmaması sebebi ile Isparta ve Burdur halkı tarafından günübirlik olarak piknik amaçlı kullanılmaktadır.

Hizmetlerimiz

Yorumlar (0)

5.0 üzerinden
Müşteri Yorum Derecelendirme

    Hiç Yorum Bulunamadı..

Yorum Yap

Doğrulanmış Firma

Çalışma Saatleri

  • Hafta İçi -
  • Hafta Sonu -

Firma Yetkilisi Meral Meral

Bu Firmayı Favorilerinize Ekleyebilirsiniz